Melden illegaal geïmporteerd dier uit (hoog-risico) Rabiësgebied

Rabiësbesmettingen komen in Nederland niet voor. Dat moet zo blijven, want Rabiës vormt een enorm gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Om de mogelijke insleep van deze zoönose tegen te gaan is het cruciaal dat er van elk illegaal geïmporteerd dier (hond, kat of fret) uit hoog risico-Rabiës-gebied een snelle en volledige melding wordt gemaakt bij de NVWA (via het meldformulier op de website: Klachtenformulier – Hoofdgroep (nvwa.nl)). Volledig houdt in dat ook de NAW-gegevens van de diereigenaar worden vermeld. Dit is toegestaan binnen de AVG-regels.  

Meldplicht of niet?

Er is in ieder geval altijd een meldplicht indien vermoed wordt dat een dier al besmet is met rabiës en ziekteverschijnselen vertoont. Is er sprake van een mogelijk illegaal geïmporteerd dier uit hoog risico rabiës-gebied (binnen de EU zijn dit Polen en Roemenië) en zijn er geen verschijnselen geconstateerd? Dan is melden weliswaar geen verplichting, maar toch ontzettend belangrijk, juist om mogelijke insleep te voorkomen. Als daarbij de NAW gegevens van de diereigenaar niet worden vermeld, kan de NVWA geen maatregelen nemen om de insleep van rabiës en mogelijke besmetting van andere dieren en/of mensen te voorkomen. Uitgebreide informatie over aangifteplichtige ziekten is te vinden in het dossier Diergezondheid (www.knmvd.nl/dossier/diergezondheid).

Opvolging door NVWA

Meldingen over illegaal geïmporteerde dieren uit hoog risico-rabiësgebieden worden altijd bekeken. Afhankelijk van de specifieke situatie wordt er een risico-inschatting gemaakt. Dat kan er toe leiden dat een dier tijdelijk in officiële afzondering wordt geplaatst (NB. dieren worden nooit in beslag genomen!). Dit besluit wordt altijd zorgvuldig afgewogen. Advies is om als behandelend  dierenarts vooraf geen toezeggingen te doen tegen de eigenaar over de eventuele opvolging van de melding.

Wanneer verhoogd risico?

Oplettendheid is nodig bij de invoer van huisdieren door ontheemden uit Oekraïne en Rusland, landen waar Rabiës nog veel voorkomt. Sinds 15 juni 2023 geldt voor huisdieren uit Oekraïne geen uitzonderingspositie meer, zij dienen te voldoen aan de reguliere eisen voor import uit derde landen. Let ook op bij mogelijk illegale invoer van honden uit populaire vakantielanden met een hoog risico op Rabiës, zoals Marokko en Turkije. Verder blijft natuurlijk aandacht nodig voor de illegale handel in honden en katten, zeker vanuit landen als Polen, Roemenië en Bulgarije.
Op de site van de WHO (World Health Organization) staat een kaart met een helder overzicht van alle landen ter wereld waar Rabiës onder honden (en mensen) veel voorkomt (WHO | World Health Organization). Blijf melden, liever een keer te vaak dan te weinig!

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen