De KNMvD is de vereniging van en voor alle dierenartsen. Dé dierenarts bestaat niet, de werkzaamheden en dus de belangen van al die verschillende dierenartsen zijn zeer gevarieerd. Net als de werkzaamheden bij de KNMvD. Wat gebeurt er allemaal binnen die KNMvD? Elke week kiezen wij twee dingen uit de vele activiteiten die plaatsvinden in de “keuken” van uw beroepsorganisatie.
Ook deze week was de KNMvD weer in Den Haag: beleidsmedewerker Hannah den Boeft nam deel aan een overleg van het ministerie van LNV over het beleid rond de wildopvang. LNV wil de beleidsregels aanpassen naar aanleiding van een controle van de NVWA bij enkele wildopvang locaties. Bij die controle bleek onder andere dat er veterinaire handelingen werden uitgevoerd door daarvoor onbevoegde medewerkers en dat er UDD-medicatie aanwezig was. De beleidsregels sloten onvoldoende aan bij de huidige praktijk.
De KNMvD acht het gezien de huidige werkdruk niet haalbaar dat voor elke behandeling een dierenarts moet langskomen en pleit daarom voor een soort “verlengde arm”- constructie. Dat houdt in dat goedgetrainde medewerkers van een wildopvangcentrum eenvoudige handelingen zelf mogen doen. Ook zouden daar dan onder bepaalde voorwaarden pijnstillende en ontstekingsremmende middelen op voorraad mogen zijn. Het ministerie van LNV heeft nu een werkgroep samengesteld die een pilot uitvoert om te komen tot protocollen voor wildopvangcentra, op basis van al bestaande “best practices”.
Hopelijk heb je de infographic over een handels- en houdverbod voor dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken voorbij zien komen en gedeeld: communicatieadviseur Julia Hamel plaatste het bericht op de diverse social media-kanalen en de website van de KNMvD. Daaraan voorafgaand werd de infographic naar alle politieke partijen en naar de informateurs gestuurd.
Deze lobby, waaraan het cluster Gezelschapsdieren van de KNMvD deelnam, werd afgestemd met diverse samenwerkende organisaties die zich bezighouden met de gezondheid en het welzijn van dieren. Hiermee doen zij een oproep aan de formerende partijen om een handels- en houdverbod voor dergelijke dieren op te nemen in het regeerakkoord. Dieren met bepaalde schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals extreme brachycephale honden, mogen in Nederland weliswaar niet meer gefokt worden. Zolang er echter niet ook een handels- en houdverbod komt, mogen dergelijke dieren uit illegale fokkerij of gefokt in en geïmporteerd uit het buitenland gewoon legaal verkocht worden. En blijven de gezondheids- en welzijnsproblemen bestaan.