De KNMvD is de vereniging van en voor alle dierenartsen. Dé dierenarts bestaat niet, de werkzaamheden en dus de belangen van al die verschillende dierenartsen zijn zeer gevarieerd. Net als de werkzaamheden bij de KNMvD. Wat gebeurt er allemaal binnen die KNMvD? Elke week kiezen wij twee dingen uit de vele activiteiten die plaatsvinden in de “keuken” van uw beroepsorganisatie.
Senior beleidsmedewerker Joost van Herten is verantwoordelijk voor onder andere het cluster Landbouwhuisdieren en nam daarom deel aan het overleg voor vleeskalverdierenartsen. Deze specifieke groep dierenartsen is bezig met de oprichting van een “platform vleeskalverdierenartsen”. In navolging van het reeds bestaande platform voor pluimveedierenartsen willen zij op dezelfde manier de spreekbuis voor de vleeskalverdierenarts worden. Het nog te vormen platform zal als belangrijkste doelstellingen hebben het vervullen van een netwerkfunctie en het spelen van een rol bij kennisdeling. Daarnaast wil het platform een brug vormen tussen de KNMvD en het CPD.
Naast haar taken als communicatieadviseur is Julia Hamel als projectmanager ook medeverantwoordelijk voor de organisatie van de Najaarsdag op 21 september in het Androclusgebouw aan de Yalelaan. Het thema is “Grenzen aan de zorg”: hoe ver kunnen en moeten dierenartsen gaan in hun zorg? Moet alles wat mogelijk is uit de kast worden getrokken? En wie gaat/kan/wil dat betalen? Wat is in het belang van het dier? En van de eigenaar? Vanaf deze week kunnen dierenartsen en andere geïnteresseerden zich hier aanmelden.
Kom ook en praat mee over dit actuele onderwerp met vele facetten. Onder andere prof. dr. Sarne de Vliegher, hoogleraar veterinair tuchtrecht aan de universiteit van Gent, zal bijvoorbeeld spreken over “defensieve diergeneeskunde”. Dit is het verschijnsel dat dierenartsen zoveel mogelijk uit de kast halen, qua diagnostiek en behandeling, uit angst om via een tuchtzaak te worden beschuldigd dat ze iets over het hoofd hebben gezien. Verder komt dr. David Baden die als humaan arts op de Spoedeisende Hulpafdeling werkt, vertellen over waar humane artsen de grens trekken tussen wat mogelijk is en wat nog in het belang van de patiënt is. En prof. dr. Wynand van de Ven, hoogleraar gezondheidseconomie, gaat in op wat dierenartsen, met het oog op ziektekostenverzekeringen voor dieren, van het humane verzekeringsstelsel kunnen leren. Houden dierenartsen de regie of gaat de verzekeraar bepalen wat er mag worden gedaan? Genoeg voer voor discussie!