Keek op de KNMvD-week

Week 16-2024: vaccin Blauwtong eindelijk beschikbaar

Senior beleidsadviseur Joost van Herten had veel overleg met diverse partijen, waaronder het ministerie van LNV, over de mogelijkheden om schapen te gaan vaccineren tegen blauwtong. De verwachting is dat veel knutten de zachte, natte winter overleefd hebben. Waardoor het een kwestie van tijd is voor de eerste schapen weer besmet worden met het blauwtong virus. Veel dierenartsen maken zich zorgen en bellen de KNMvD hierover. In Duitsland was toestemming om te gaan vaccineren met een autovaccin tegen blauwtong en de vraag was of dat voor Nederland ook een optie zou zijn. Toen echter bleek dat de eerste gevaccineerde dieren in Duitsland positief testten op blauwtong is dit autovaccin van de markt gehaald.
Inmiddels is duidelijk dat het eerste reguliere vaccin goedgekeurd en geregistreerd is en snel ingezet kan gaan worden. Volgende week zal naar verwachting de eerste levering van 1 miljoen doses vaccin arriveren en kunnen de eerste dieren gevaccineerd gaan worden. Het vaccin zal op advies van deskundigen allereerst ingezet gaan worden voor schapen, daarna komen ook de runderen aan de beurt. Om te zorgen voor voldoende capaciteit om te vaccineren stelt de KNMvD de vacaturebank op de website open voor dierenartsenpraktijken die hiervoor personeel zoeken en dierenartsen die zich er voor aanbieden.

Week 16-2024:  “medisch toerisme” voor dieren

De kosten van diergeneeskundige zorg blijven een sappig onderwerp voor de media, zoals communicatieadviseur en perswoordvoerder Julia Hamel ook deze week weer merkte. Zij werd gebeld door een journalist van de Telegraaf die een nieuw fenomeen had gesignaleerd in een Engelse tabloid: medisch toerisme voor dieren. Er blijkt sinds kort een cosmetische kliniek in Turkije te zijn (met Nederlands-Turkse eigenaar) die in samenwerking met een dierenkliniek combinatiereizen aanbiedt voor huisdiereigenaren. Terwijl het baasje een cosmetische behandeling ondergaat kan diens dier tegelijkertijd worden geopereerd, dit alles tegen voordelige tarieven. In Engeland en Duitsland blijkt hier al flink wat animo voor.
Voor zover de KNMvD weet is dit in Nederland nog (?) niet het geval en blijft dat hopelijk ook zo. Julia benadrukte bij de journalist dat de KNMvD hier absoluut niet achter staat. Niet alleen is het dierenwelzijn in het geding door de stress van zo’n reis, ook is niet duidelijk wat de kwaliteit van de geleverde zorg is en wie eventuele complicaties moet behandelen die mogelijk optreden nadat eigenaar en dier weer terug zijn in Nederland. In het gepubliceerde artikel (in de Telegraaf van 10 april jl.) werd uiteindelijk alleen een woordvoerder van de Dierenbescherming geciteerd.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen