Afgelopen weekend ontving LNV de eerste berichten over een wild zwijn dat besmet was met Afrikaanse varkenspest, in Gros Gerau (Deelstaat Hessen), nabij Frankfurt am Main. Op zondagochtend werden deze berichten door het Friederich-Loeffler-Institut (FLI) bevestigd, en op dinsdag ontving Nederland het eerste officiële bericht verstuurd door de Chief Veterinary Officer (CVO) van Duitsland. Het bleek te gaan om een wild zwijn dat abnormaal gedrag vertoonde. Het zwijn is geschoten, bemonsterd en bij onderzoek bleek dat het was besmet met AVP.
In een straal van ongeveer 15 kilometer rond de vindplaats in Hessen is een zogenaamde beperkingszone ingesteld , met een algemeen jachtverbod (op alle diersoorten). Verder worden de Europees verplichte maatregelen getroffen (Verordening (EU) nr. 2023/594 en (EU) nr. 2020/687), waaronder het zoeken, opruimen en testen van kadavers van wilde zwijnen, vervoersbeperkingen voor gehouden varkens en producten van varkens en versterkte hygiënemaatregelen voor varkenshouderijen in het gebied. In dit gebied liggen 60 varkenshouderijen met ongeveer 5.080 geregistreerde varkens. Een overzichtskaart van het uitbraakgebied is bijgevoegd. Voor een recente kaart met gebiedsbeperkingen, waarin ook de laatste ontwikkelingen omtrent uitbraken in Polen en Italië staan, zie hier.
Vooralsnog is de informatie over de situatie in Hessen beperkt. Op dit moment wordt de situatie in kaart gebracht aan de hand van gevonden besmette kadavers. LNV houdt de situatie scherp in de gaten en staat in nauw contact met de Duitse collega’s. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal LNV die analyseren en bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn.
Deze uitbraak komt kort na de uitbraak van AVP in een varkenshouderij, die is gemeld op 5 juni 2024 in Vorpommern-Greifswald. Deze ontwikkelingen zijn een enorme tegenslag voor Duitsland. Na de uitbraak op een varkenshouderij in Brandenburg in februari 2023 zijn er geen nieuwe uitbraken bij gehouden varkens, of wilde zwijnen bij gekomen.
De uitbraak in Hessen is illustrerend voor het grillige verloop van de verspreiding van AVP in Europa. Het virus wordt af en toe op grote afstand van bestaande uitbraakgebieden aangetroffen. De meest voor de hand liggende verklaring daarvoor is menselijk handelen. Daarom blijft het ontzettend belangrijk dat alle betrokkenen zo veel mogelijk passende bioveiligheidsmaatregelen in acht nemen. Het blijft ook van groot belang geen varkensproducten achter te laten in de natuur of bij een varkenshouderij. Uiteraard is het ook zaak dat iedereen alert blijft om een besmetting, bij een houderij of wild zwijn, zo snel mogelijk te detecteren. Daarom opnieuw de oproep aan iedereen om bij verschijnselen bij varkens die lijken op AVP dit zo snel mogelijk bij de NVWA te melden. Ook alle kadavers van doodgevonden wilde zwijnen dienen bij de lokale grofwildcoördinator te worden gemeld.
Besmette zone Gross Gerau