Op twee bedrijven in de provincie Utrecht is blauwtong serotype 12 vastgesteld. Dat heeft minister Wiersma van LVVN vrijdagmiddag 11 oktober bekendgemaakt. Er wordt momenteel onderzocht of er meer bedrijven besmet zijn. BTV-12 is nog nooit eerder in Nederland aangetroffen; de ziekte komt wel voor in zuidelijke landen zoals Israël, diverse landen in Zuidelijk Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. De minister heeft deskundigen gevraagd of er specifieke kenmerken zijn van dit serotype, zoals ziekteverschijnselen. In de EU is momenteel geen vaccin voor BTV-12 beschikbaar. De minister roept dierenartsen en veehouders op om verdenkingen van blauwtong te blijven melden, vooral wanneer het gevaccineerde dieren betreft.
De ziekte werd opgemerkt nadat een schaap in Kockengen, dat tweemaal was gevaccineerd tegen BTV-3, toch ernstige ziekteverschijnselen vertoonde. Het monster van dit schaap testte positief op een algemene BTV-PCR-test, maar negatief op een BTV-3-specifieke test. Het monster werd vervolgens verder onderzocht via whole genome sequencing (WGS), waarna op 3 oktober duidelijk werd dat het om BTV-12 ging. Dit monster is naar het Europese referentielaboratorium voor blauwtong in Madrid gestuurd voor bevestiging. De overige schapen op het bedrijf testten niet positief op BTV-12.
Daarnaast heeft WBVR andere monsters in de omgeving van het besmette dier nader onderzocht. Van de negen monsters testte er één positief op een algemene BTV-PCR-test, maar niet op BTV-3. Dit monster werd verder onderzocht, waarna op 10 oktober bekend werd dat ook dit dier (een rund en haar kalf) besmet is met BTV-12.
Het is nog onduidelijk hoeveel BTV-12 er in Nederland aanwezig is. WBVR zal retrospectief onderzoek doen op ruim 1400 bloedmonsters van schapen en runderen. De eerste uitslagen worden halverwege volgende week verwacht, wat een eerste indruk zal geven van de verspreiding in Nederland.
De KNMvD volgt de situatie nauwlettend en zal haar leden informeren zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.