Deze tekst is een samenvatting van de meldcode dierenmishandeling voor dierenartsen. De volledige meldcode is te downloaden onderaan deze pagina.
Er zijn verschillende vormen van dierenmishandeling mogelijk:
Dierenmishandeling gaat regelmatig gepaard met ander huiselijk geweld. Ook kan de dader hulp nodig hebben. Bij een vermoeden van dierenmishandeling heeft de dierenarts de morele plicht te handelen.
Aanwijzingen voor fysieke of emotionele mishandeling zijn onder andere:
Veel mensen accepteren hulp als een dierenarts open het gesprek in gaat. Het onderstaande stappenplan kan hierbij helpen.
Bij het vermoeden op een ernstig misdrijf is het verstandig direct contact op te nemen met de dierenpolitie, Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn of NVWA bel in dat geval het telefoonnummer 144-. Gesprekken met de diereigenaar kunnen het leveren van bewijs in een strafzaak namelijk beïnvloeden.
Het is raadzaam om de volgende punten in het verslag/patiëntendossier op te nemen:
Indien mogelijk is het verstandig bovenstaande punten aan te vullen met een onderbouwing.
Vraag zo gewenst een collega om bij dit gesprek aanwezig te zijn en/of het gesprek te voeren.
Eigen veiligheid. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij een gesprek met de diereigenaar de veiligheid van het dier, een ander persoon in het huishouden, de dierenarts of het personeel van de praktijk in gevaar kan brengen. In die gevallen is het beter van een gesprek af te zien en over te gaan naar stap 4.
Schat het risico in op dierenmishandeling, bepaal de aard en de ernst hiervan. Neem indien gewenst weer contact op met een meld- of adviespunt zoals het LED.
Heb je nog steeds een sterke vermoeden van dierenmishandeling? Probeer dan bij de diereigenaar bewustzijn te creëren, of meld de dierenmishandeling.
Het uitgebreide stappenplan vind je in de ‘Meldcode dierenmishandeling voor Dierenartsen’
In principe doet een dierenarts een melding op naam. Als een dierenarts een anonieme melding wil doen, is dat mogelijk. Er wordt dan wel een motivatie gevraagd:
Je bent als dierenarts niet verplicht een melding te doen, maar: het passief optreden bij vermoedens of vaststelling van dierenmishandeling kan een dierenarts tuchtrechtelijk verweten worden. Betrokken individuen of instanties kunnen hierover bij de klachtambtenaar van het ministerie van Economische Zaken een klacht neerleggen. Het niet actief optreden kan worden gezien als het verzaken van de zorgplicht op basis van artikel 4.2 van de Wet dieren.
Wanneer een dierenarts van mening is dat het in het belang van gezondheid en welzijn van betrokken dier(en) is of wanneer er volksgezondheidsrisico’s bestaan, kan een dierenarts zonder toestemming van de diereigenaar informatie vrijgeven aan derden. Een dierenarts verstrekt zonder toestemming van de diereigenaar in principe geen vertrouwelijke informatie uit het patiënten-/bedrijfsdossier aan politie en/of justitie. Alleen wanneer hiertoe een wettelijke verplichting bestaat of een dierenarts hier een gerechtelijk bevel voor krijgt, geeft hij vertrouwelijke informatie uit het patiënten-/bedrijfsdossier vrij.
Het is verstandig een tekst in je privacyverklaring op te nemen, waarin staat dat bij vermoeden van dierenmishandeling, de dierenarts hiervan melding doet.
Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Jorine Barents, jurist via j.barents@knmvd.nl of 030-634 8966.