Terug

Invullen dierenpaspoort: waar op te letten?

Het Europees huisdierenpaspoort is in 2024 flink veranderd. Zo is het paarse, ‘klinische’ gedeelte van het bestaande paspoort komen te vervallen. Dit is het deel waar je de reguliere vaccinaties en de uitkomsten van het, tijdens het vaccinatieconsult uitgevoerde, klinisch onderzoek in noteerde. Dit vinden wij ook heel jammer, want dit was juist voor diereigenaren heel informatief. Maar we moeten de nieuwe wetgeving volgen.

Het nieuwe Europese huisdierenpaspoort bevat alleen nog het blauwe deel met de rubrieken I tot en met XII en is uitsluitend bedoeld als officieel identificatie- en reisdocument. Het dient dus alleen om een dier te kunnen identificeren en aan te tonen dat het geschikt is om te reizen. Het is niet meer de bedoeling er klinische gegevens in te noteren.

Een EU-huisdierenpaspoort:

  • Is altijd verplicht voor een hond, ook als het dier binnen Nederland blijft
  • Dient voor een hond binnen 7 weken na geboorte of binnen 2 weken na verkrijgen van een hond zonder paspoort te worden afgegeven
  • Is sowieso verplicht voor elke hond, kat of fret die over de grens gaat
  • Is uitsluitend bedoeld als officieel identificatie- en reisdocument, niet als dossier voor klinische gegevens
  • Mag bij honden alleen uitgegeven worden wanneer de aanvrager een UBN heeft. Dit geldt niet voor katten/fretten
  • Mag alleen worden uitgegeven aan een dier dat gechipt
  • Moet volledig en correct worden ingevuld anders is het niet geldig
  • Moet binnen 2 dagen na uitgifte door de dierenkliniek geregistreerd zijn in een databank/portaal
  • Mag niet doorverkocht worden aan andere partijen/klinieken tenzij hier expliciet toestemming voor is gegeven door de RVO.
Video: Invullen EU-dierenpaspoort: waar op te letten?
Veel gestelde vragen en antwoorden

De KNMvD krijgt regelmatig vragen over het invullen van paspoorten. Lees hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen

Moet het paspoort met een zwarte of blauwe pen ingevuld worden?
Er is geen specifieke regel voor de kleur van de gebruikte pen. Het is wel belangrijk dat deze goed leesbaar is. Hiervoor zijn zowel blauwe als zwarte pennen geschikt.
Moet de juiste optie (aanbrengen OF lezen) bij “datum van aanbrengen of lezen van de transponder” zowel in het Nederlands als Engels doorgehaald worden?
Ja. Hoewel het wettelijk gezien slechts verplicht is om alleen het Nederlandse woord door te halen, raadt de KNMvD aan om dat ook in het Engelse zinnetje te doen.
Als het doorstrepen van “aanbrengen of lezen” van de transponder is vergeten en de pagina al gelamineerd is, moet er dan een nieuw paspoort aangemaakt worden?
Nee. In dit geval kan in rubriek XII (diversen) genoteerd worden op welke datum de chip is uitgelezen, met een handtekening en stempel.
Wat moet je doen als de eerste eigenaar/fokker geen handtekening heeft gezet in rubriek I?
Zorg ervoor dat de gegevens van de huidige eigenaar in ieder geval volledig zijn ingevuld en ondertekend.
Mogen de gegevens van de diereigenaar ook met een sticker ingeplakt worden?
Ja, dat mag. Wel moeten alle gegevens erop staan en de eigenaren moeten ook een handtekening zetten. Voor elke sticker die geplakt wordt in een Europees dierenpaspoort geldt dat het gelamineerd moet worden, tenzij de sticker meteen stuk gaat als geprobeerd wordt deze te verwijderen. De KNMvD adviseert om standaard alle stickers te lamineren om gepruts aan stickers en mogelijke fraude te voorkómen.
Welke notering gebruik je voor datums en tijdstippen?
Schrijf datums in het format dd/mm/jjjj en gebruik alleen cijfers. Gebruik voor tijdstippen de 24-uurs notitie. Zie ‘toelichting bij het invullen van het paspoort’ op pagina 2 van het paspoort.
Is het nodig een nieuw paspoort te maken als je een nieuwe chip zet?
Nee, dit is niet nodig. Na het plaatsen van de nieuwe chip plak je de sticker van de nieuwe chip in rubriek III: Merking van het dier op zo’n manier dat de oude én nieuwe sticker zichtbaar zijn. Deze pagina lamineer je vervolgens opnieuw. In rubriek XII: Diversen noteer je de handeling met waar en wanneer dit gebeurd is. Daarnaast zet je hierbij ook de praktijkstempel en een handtekening van de dierenarts.
Wanneer een paspoort vol is, kan je de datum van aanbrengen van de chip overnemen in het nieuwe paspoort?
Ja. Als het oude paspoort een correct ingevuld EU paspoort is kan je het chipnummer en de datum van het zetten overnemen uit het oude paspoort. Lees hiervoor wel de chip af bij het dier om na te gaan dat alles klopt. Noteer in rubriek XII: Diversen het serienummer van het vorige paspoort en laat de eigenaar het oude paspoort bewaren.
Mogen de adresgegevens van de dierenkliniek ook met een stempel ingevuld worden in rubriek IV?
Ja, dat mag. Let op: er moeten dan wel twee stempels gezet worden. Eén voor de adresgegevens en één eronder met handtekening. Let goed op dat de benodigde gegevens compleet en goed leesbaar ingevuld/gestempeld zijn.
Mag er ook een sticker gebruikt worden voor eigenaar- of praktijkgegevens?
Voor de praktijkgegevens en de gegevens van de eigenaar kan ook een sticker gebruikt worden. Let op dat alle gegevens erin staan, en dat de gevraagde handtekeningen en stempels gezet worden. Als een sticker verwijderd kan worden zonder te scheuren moet deze ook gelamineerd worden. De KNMvD adviseert om standaard alle stickers te lamineren om mogelijke fraude en problemen met stickers te voorkomen.
Moet de naam van de dierenarts worden opgeschreven in het paspoort?
De voornaam of initialen en achternaam van de dierenarts moeten worden genoteerd bij rubriek IV: Afgifte van het paspoort en rubriek V: Rabiësvaccinatie. In alle andere gevallen is de naam van de dierenartsenpraktijk voldoende.
Moet de naam/CIBG-nummer van de dierenarts worden opgeschreven?
Bij de handtekening van de dierenarts moeten de voornaam/initialen en achternaam van de dierenarts worden genoteerd. Het CIBG-nummer hoeft niet opgeschreven te worden.
Zijn er eisen gesteld aan de stempel die gebruikt worden voor het dierenpaspoort?
Ja, let op dat alle benodigde gegevens op de stempel staan, dus de naam van de dierenkliniek, adres en telefoonnummer. Zet er ook altijd een handtekening bij.
Mag een paraveterinair een handtekening zetten in het paspoort?
Nee, in het Europese paspoort wordt gevraagd naar de handtekening van de bevoegde dierenarts.
Mag ik een vaccinatie later invullen, bijvoorbeeld als de eigenaar het paspoort vergeet mee te nemen?
Bij iedere aanpassing aan het Europees paspoort moet de chip van het dier afgelezen worden. Officieel moet het dier dus aanwezig zijn om vaccinaties in het paspoort in te kunnen vullen. Ook moet de vaccinatie afgetekend worden door de dierenarts die de vaccinatie heeft gezet. Zeker bij de rabiësvaccinaties is dit van belang.
Wat moet er allemaal gelamineerd worden in het nieuwe EU dierenpaspoort?
Rubriek III: Merking van het dier en alle stickers die verwijderd kunnen worden zonder te scheuren moeten worden gelamineerd . De KNMvD raadt aan om alle stickers te lamineren en in rubriek V: Rabiësvaccinatie en rubriek IX: overige vaccinaties de gehele strook te lamineren zodat de datums, stempel, handtekening en naam van de dierenarts ook afgeplakt zijn. Dit maakt het frauderen met de vaccinatiedata lastiger.
Is een herhaalvaccinatie rabiës ook pas na 21 dagen geldig?
Nee, als een herhaalvaccinatie voor rabiës wordt gezet binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie is de nieuwe vaccinatie direct geldig. Bij het kopje ‘Geldig vanaf’ vul je dan de datum van vaccinatie in.
Hoe lang is de rabiësvaccinatie geldig buiten de EU?
In principe is de geldigheid van rabiësvaccinaties vastgelegd in de bijsluiter van vaccins en is niet afhankelijk van het land waarin het vaccin wordt gezet. Controleer bij reizen van en naar het buitenland altijd of er aanvullende invoereisen gelden voor het land van bestemming.
Moet je in rubriek V:'Rabiësvaccinatie' noteren dat je de chip hebt afgelezen?
Nee, dit hoeft niet. Bij elke nieuwe invoer in het paspoort móet de chip afgelezen worden, dus bij het invoeren van de rabiësvaccinatie geef je als dierenarts automatisch aan dat je dit hebt gedaan. Je hoeft dit niet op te schrijven in het paspoort.
Moet de dosering en werkzame stof van het gebruikte middel tegen echinococcose genoteerd worden?
Nee, alleen de fabrikant en naam van het product moeten opgeschreven worden.
Moeten de overige vaccinaties verplicht in het EU dierenpaspoort staan?
Nee, dit is niet wettelijk verplicht. Sommige landen hebben echter aanvullende vaccinaties opgenomen in hun invoereisen. Het is dus aan te raden om alle vaccinaties in het paspoort op te nemen.
Waar kan ik het voorbeeld/hulppaspoort bestellen?
Je ontvangt sowieso automatisch bij elke bestelling (ongeacht de grootte) bij de KNMvD een gratis hulppaspoort. Als je meer hulppaspoorten nodig hebt zijn die tegen betaling extra te bestellen via het webformulier. Per 50 reguliere paspoorten kunt je één extra hulppaspoort kopen, à € 7,50 per stuk.
Extra vragen over identificatie en registratie van huisdieren

Veelgestelde vragen

Welk UBN moet gebruikt worden voor de registratie van het paspoort?
Een UBN is alleen bij honden nodig voor het registreren van een paspoort en is bedoeld om de herkomst van de hond te achterhalen. Paspoorten van puppy’s worden geregistreerd op het UBN van de fokker. Paspoorten van honden die door een zwerfdierenstichting worden geïmporteerd uit het buitenland worden geregistreerd op het UBN van de stichting, ook als de hond al bij de nieuwe eigenaar is. In alle andere gevallen wordt het UBN van de huidige eigenaar van de hond gebruikt.
Wat moet ik doen als ik een dierenpaspoort zie waarvan ik vermoed dat het niet klopt?
Doe een melding bij de NVWA.
Wat moet ik doen als iemand met een pup komt zonder chip en zonder paspoort?
Een hond zonder chip moet alsnog worden gechipt. Dit mag alleen door een dierenarts worden gedaan (dus niet door een geregistreerde chipper). Let op: je mag de hond pas chippen als de houder (eigenaar) een UBN-nummer heeft! De dierenarts moet in deze situatie de geboortedatum van de hond controleren en eventueel schatten en bij een databank registreren, samen met de andere gegevens (chipnummer, datum waarop de chip is ingebracht en het UBN-nummer van de houder) en een paspoort afgeven, indien dit ontbreekt.
Wat doe ik met een buitenlandse hond die geen chip en/ of paspoort heeft?
Dit zou theoretisch gezien niet voor mogen komen. Om de honden toch te kunnen registreren en in beeld te hebben is echter herstel toegestaan. De hond wordt gezien als een hond van onbekende herkomst. De hond kan uit het buitenland komen maar ook uit Nederland. U mag deze hond chippen, registreren en van een paspoort voorzien. Dit kan alleen met het UBN van de houder (lees eigenaar). Omdat de hond niet gekoppeld kan worden aan fokker of importeur wordt de hond gekoppeld aan de huidige houder. U vermeldt bij de registratie dat de herkomst van de hond onbekend is.
Ben ik verplicht een melding te doen bij de NVWA als ik een hond uit het buitenland zie zonder paspoort en chip?
Ja, er geldt een meldplicht als je vermoedt dat de hond besmet is met rabiës en ziekteverschijnselen vertoont. Melden is niet verplicht als het dier geen verschijnselen heeft, maar gaat het om een mogelijk illegaal geïmporteerd dier uit hoog risico rabiës-gebied*? Dan is melden toch ontzettend belangrijk, juist om mogelijke insleep te voorkomen. Vermeld daarbij altijd de NAW gegevens van de diereigenaar, zodat de NVWA maatregelen kan nemen om de insleep van rabiës en mogelijke besmetting van andere dieren en/of mensen te voorkomen. *binnen de EU zijn dit Polen en Roemenië, buiten de EU onder meer Turkije, Marokko, Oekraïne, Belarus en Rusland. Voor gedetailleerde informatie zie de informatie voor dierenartspraktijken op de website van de NVWA.
Mag ik als dierenarts een dier chippen en (deze chip) registreren als de eigenaar nog niet bij de RVO geregistreerd is?
Nee, dit is verboden. Zonder registratie (UBN) van de houder, geen chip. Zodra je als dierenarts een hond chipt, moet je deze chip registreren op het UBN van de houder (fokker of eigenaar). Dit betekent dat houders zich voorafgaand aan het chippen moeten hebben geregistreerd bij de RVO. Vraag daarom bij het maken van de afspraak na of de houder zich al geregistreerd heeft. Zo niet, dan mag er niet gechipt worden. Als een eigenaar op het spreekuur komt met een hond zonder chip (bv. gekocht via Marktplaats of meegenomen in de auto uit het buitenland), dan moet ook deze eigenaar zich eerst registreren bij de RVO.
Is het registreren van eigenaren en honden die (mee) op vakantie zijn in Nederland verplicht?
Nee, als deze eigenaren en hun honden korter dan drie maanden in Nederland verblijven, is dit niet verplicht. Tenzij de hond (in deze periode) wordt overgedragen (een nieuwe eigenaar krijgt).
Bestel EU-dierenpaspoorten

Bestel in onze webshop een pakket paspoorten (inclusief hoesjes, stickers en lamineerstroken) en ontvang een handig voorbeeldpaspoort erbij! Ga naar de webshop.