Veterinary Happiness booster

Als ik een lezing of een training geef over gelukkig werken, vertel ik over welke inzichten er voortgekomen zijn uit de positieve psychologie en studies rondom werkgeluk. Wat mij altijd opvalt, is dat er een moment is waarbij het grootste deel van de zaal zijn mobieltje pakt om een foto te maken. De slide die dan op het scherm staat gaat over simpele acties die helpen om zelf een positiever gevoel te krijgen. Het zijn de ‘quick wins’ die je vaak ook zonder begeleiding kunt inzetten.

Kleine moeite, groot plezier

Mijn absolute favoriet van die lijst zijn de ‘willekeurige vriendelijke acties’. Zo’n vriendelijke daad is in eerste instantie gericht op de ander, maar er is een bijkomend gunstig effect voor de gever. De gever krijgt van zo'n daad ook een positief gevoel. De vriendelijke actie hoeft overigens niet groot te zijn. In een bekend onderzoek (Lyubomirsky, 2005) ging het om medewerkers die een collega een e-mail stuurden met een compliment. Simpele actie toch?

Collega in het zonnetje zetten

Als je er een beetje op gaat letten, dan vind je dagelijks verschillende mogelijkheden om een - kleine of grote - vriendelijke daad te verrichten. Bijvoorbeeld een kop koffie meebrengen voor een collega, een leuke notitie achterlaten voor een collega op zijn/haar werkplek of het geven van een gemeend compliment aan een collega. In die laatste categorie kan je natuurlijk ook je collega nomineren voor de Veterinary Happiness Award.

De kracht van een compliment

Gelukkiger werken houdt meestal meer in dan enkel het verrichten van vriendelijke daden, maar het is wel een hele leuke start! Probeer het eens en laat mij weten wat het voor jou deed. Want ook het zien of horen van zo’n vriendelijke daad naar iemand anders geeft vaak al een glimlach.

Ron de Jong DVM
Erkend coach, trainer en werkgelukdeskundige 

E: ron@veterinaryhappiness.nl
W: www.veterinaryhappiness.nl