4 mei a.s. zie ik je graag in Amsterdam

In het kader van antibioticaresistentie is het belangrijk dat we antibiotica zorgvuldig en terughoudend inzetten. Elke dierenarts zal het daarmee eens zijn. Desondanks kan het antibioticagebruik tijdens wondbehandelingen aanzienlijk omlaag als je rekening houdt met de fysiologie en gebruikmaakt van de juiste alternatieven; dat durf ik te beweren op basis van mijn ervaring.

Ik ben dagelijks bezig met de wondbehandeling bij paarden, maar behandel ook verwondingen bij andere diersoorten. Daardoor weet ik dat er in de praktijk nog veel misverstanden bestaan over wanneer antibiotica wel of niet ingezet dienen te worden. Een wond bevat áltijd bacteriën, maar die hoeven niet per se kwaad te doen. Zijn ze wel een risico, dan kunnen we ze meestal behandelen zonder antibiotica of door zeer beperkt antibiotica in te zetten.

Ik merk dat veel dierenartsen gevoelsmatig graag antibiotica inzetten voor het behandelen van open wonden. Vaak is dit een stukje onzekerheid (het onderbuikgevoel: “wat als”), soms onder druk van een eigenaar. Bij traumatische wonden geldt dat een grondig debridement veel effectiever is dan dagenlang antibiotica. Sterker nog: ontbreekt een wondtoilet, dan verstoppen bacteriën zich in het vuil en zijn ze onbereikbaar voor antibiotica. Veel alternatieven om bacteriën te bestrijden, zijn nog te weinig bekend: moderne wondbedekkers- en producten of het gebruik van fysische methoden. 

Ik nodig mijn collega’s van harte uit om hier meer over te leren en praktische handvatten op te doen tijdens de International Conference van de Veterinary Wound Healing Association (VWHA) op 4 mei 2017 in Amsterdam. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de humane European Wound Management Association (EWMA).

Het doel van de VWHA is het vergroten van kennis over wonden en wondbehandeling én het stimuleren van onderzoek op het gebied van wondmanagement door wetenschappers en dierenartsen samen te brengen en elkaar te laten inspireren.

Dr. Jacintha Wilmink, 
President van de Veterinary Wound Healing Association (VWHA).

 

  • Deelname aan het veterinaire programma kost 125 euro. Geef je vandaag nog op via de site