Keek op de KNMvD-week

De KNMvD is de vereniging van en voor alle dierenartsen. Dé dierenarts bestaat niet, de werkzaamheden en dus de belangen van al die verschillende dierenartsen zijn zeer gevarieerd. Net als de werkzaamheden bij de KNMvD. Wat gebeurt er allemaal binnen die KNMvD? Elke week kiezen wij twee dingen uit de vele activiteiten die plaatsvinden in de “keuken” van uw beroepsorganisatie.

Week 9-2024: paneldiscussie symposium Spoedzorg

Er zijn zorgen over de organisatie van de veterinaire spoedzorg in Nederland. Het wordt steeds moeilijker om voldoende mensen te vinden om diensten te doen, zeker in de regio’s verder van de Randstad af. De KNMvD deelt die zorgen, verzamelt informatie, zoals met de recente enquête over de spoedzorg, en zoekt naar manieren die bij kunnen dragen aan mogelijke oplossingen. Senior beleidsmedewerker Joost van Herten is in dat kader donderdag 29 februari jl. aanwezig bij een symposium over spoedzorg, georganiseerd door Best Care dierenartsen. Als lid van het discussiepanel ging hij, na afloop van de meer praktijkgerichte lezingen, in gesprek met de zaal. Naast Joost, als vertegenwoordiger van de KNMvD, namen ook gezelschapsdierenpracticus Diederik van Os (die apart voor de diensten een spoeddierenarts heeft aangenomen) en Pascale Fuchs, eigenaar van de DierenartsenSpoedTelefoon (een dienst die ingehuurd kan worden voor een eerste telefonische triage tijdens diensten) deel aan het panel.
Er ontstond een levendige discussie tussen het panel en de ruim honderd aanwezige dierenartsen en paraveterinairen. Een van de opties die naar voren kwam als mogelijke oplossing was  het eventueel verplicht stellen van een minimum aantal uren dienstdoen voor elke praktiserende dierenarts. De meningen daarover waren zeer verdeeld. Joost legde uit dat de KNMvD, als beroepsvereniging waar dierenartsen vrijwillig lid van zijn, daar niets in kan afdwingen. Oplossingen zullen vanuit het veld zelf moeten komen. Uit de voorbeelden uit de zaal van hoe praktijken momenteel hun diensten regelen bleken er ook andere mogelijkheden te zijn. Het blijft echter een complex probleem waarbij veel factoren een rol spelen.

Week 9-2024: geslaagde Actualiseringscursus Paard

Op woensdag 28 februari vond voor de tweede (en voor 2024 ook de laatste) keer de  Actualiseringscursus Paard plaats in Sportcentrum Papendal in Arnhem. Elke dierenarts die zich wil (her)registreren als Erkende Paardendierenarts dient deze cursus om het jaar te volgen, met als doel het op peil houden van de kwaliteit van de paardengeneeskunde. De Actualiseringscursus informeert deelnemende dierenartsen over actuele ontwikkelingen rondom paardengezondheid, -welzijn en -geneeskunde. De Commissie Erkende Paardendierenarts had een boeiend programma samengesteld, met onderwerpen uiteenlopend van updates omtrent infectieuze ziekten in Nederland en de aanpak van maagzweren, de praktische toepassing van objectieve bewegingsanalyse bij paarden tot de rol van de paardendierenarts bij het verduurzamen van de paardenhouderij.
Meerdere bureaumedewerkers waren bezig met activiteiten rond deze cursus. Manager dienstverlening Cora van Hattem ondersteunde clustervoorzitter Paard Thibault Frippiat op de dag zelf om alles soepel te laten verlopen. Huismeester Rob Broeshart zorgde voor geprinte hand-outs voor alle deelnemers en dankzij (financieel-) administratief medewerkers Saskia Voskamp en Conny van Eck-van der Sluijs werden alle inschrijvingen vlot verwerkt en de accreditatiepunten toegekend.
Met beide keren bijna tweehonderd deelnemende en tevreden dierenartsen mag de Actualiseringscursus Paard 2024 zeer geslaagd worden genoemd.

 

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen