Het is dierendag, traditiegetrouw besteden media deze dag extra aandacht aan alles rondom dieren. Dit jaar focust de aandacht zich met name over de gestegen kosten voor de dierenarts. En hoewel de KNMvD niet ontkent dat de afgelopen decennia diereigenaren meer zijn gaan betalen voor de zorg voor hun huisdier, klopt het beeld dat dierenartsen onverbiddelijk de prijzen verhogen niet. Dierenartsen zetten zich dag en nacht in voor de zorg voor een dier, en doen dat met zeer veel kennis, kunde en kwaliteit. In veel gevallen werken dierenartsen met dezelfde moderne apparatuur die in humane ziekenhuizen wordt gebruikt, en daarmee kunnen we veel dieren voorzien van diagnoses en behandelingen. De kosten voor het leveren van deze hoogwaardige zorg zien eigenaren terug op de rekening.
Het onderzoek in opdracht van het ministerie van LVVN moet uitsluitsel gaan geven op de vraag of de kosten van diergeneeskunde onevenredig zijn gestegen ten opzichte van de algehele prijsontwikkeling in Nederland. De KNMvD vindt het in het belang goede diergeneeskundige zorg niet verantwoordelijk om vooruit te lopen op de uitkomsten van het onderzoek.
Aangezien er in de tussentijd regelmatig aandacht is voor de kosten van de diergeneeskundige zorg, reageren wij op een aantal oproepen die de VVD vandaag in de media heeft gedaan en herhalen wij nogmaals onze standpunten over tarieven.
Voordat we op de standpunten reageren willen wij graag aandacht voor de mentale gezondheid van dierenartsen en paraveterinairen. De discussie rondom tarieven zorgen voor extra stress en minder werkplezier in de praktijken. KNMvD-voorzitter Sophie Deleu trekt in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van oktober dan ook aan de noodklok, en noemt het een paars-hartinfarct. Vandaag ook extra aandacht voor dierenartsen in de Telegraaf. De wereldwijde organisatie Not One More Vet (NOMV) bestaat 10 jaar, deze organisatie is opgericht vanwege het grote aantal suïcides onder dierenartsen. Sophie Deleu sprak namens de KNMvD met de Telegraaf over de situatie in Nederland.
Reactie op VVD-voorstellen
De VVD kwam vandaag met een aantal voorstellen rondom de zorg voor gezelschapsdieren.
- Oproep tot meer transparantie over tarieven
De VVD wil dat praktijken transparanter zijn over tarieven. Tweede Kamerlid Thom van Campen ziet het liefst een soort menukaart waardoor diereigenaren exact kunnen zien wat ze kwijt zijn. De KNMvD is uiteraard voorstander van transparant en helder communiceren naar de eigenaar. We gaan graag het gesprek met de VVD aan en ondersteunen waar mogelijk een verbetering van transparantie waar mogelijk.
- Tarieven spoedzorg
De VVD wil dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoek gaat doen naar of er wel voldoende concurrentie is in de spoedzorg, of dat de ketens hierin een monopolypositie hebben. Voor goede dierzorg is een gezonde sector nodig, met daarin voldoende diversiteit in soorten praktijken en klinieken voor zowel de reguliere- als de spoedzorg. De KNMvD vindt het daarom goed als erop wordt onderzocht of er op dit moment genoeg concurrentie in de spoedzorg.
De VVD zegt ook te kijken naar de mogelijkheid voor maximumtarieven in de spoedzorg. De KNMvD wacht hiervoor het onderzoek van LVVN af.
- Aanpak rasproblematiek
Tot slot wil de VVD dat de politiek ook iets gaat doen aan ongezond gefokte dieren zoals kortsnuiten. Ze zien het liefst dat er een keurmerk komt voor fokkers. De KNMvD juicht dit van harte toe, dit is ook waarom wij medeoprichter zijn van Stichting Fairdog.
KNMvD-standpunten over tarieven
- De markt voor diergeneeskundige zorg is een vrije markt. Dit betekent dat er geen maximumprijzen zijn voor veterinaire zorg. Elke dierenartsenpraktijk moet zijn eigen prijzen vaststellen, afhankelijk van de kosten van de praktijkvoering, de samenstelling van de diergeneeskundige zorg en het type dier dat ter behandeling wordt aangeboden. In het belang van de consument moeten dierenartsenpraktijken volgens Europese regels vrij met elkaar kunnen concurreren op prijs. De KNMvD kan en mag hier geen invloed op uitoefenen. Het ministerie van LVVN laat op dit moment onderzoek doen naar de tarieven van dierenartsen.
- Kwaliteit kost geld. De kwaliteit en mogelijkheden van diergeneeskundige zorg voor dieren nemen in de gehele sector toe. Dit heeft een opdrijvende werking op de kosten en derhalve de tarieven voor diergeneeskundige zorg. Dit geldt in versterkte mate voor bepaalde spoedklinieken, omdat daar 24/7 hoge eisen worden gesteld aan gekwalificeerd veterinair personeel en medische voorzieningen.
- Veterinaire professionals verdienen relatief weinig. Paradoxaal genoeg verdienen veterinaire professionals nog steeds relatief weinig ten opzichte van andere (hoger)opgeleide professionals. Dit geldt zowel voor dierenartsen als voor paraveterinairen.
- Duurzame inzetbaarheid veterinaire professionals garanderen. Veterinaire professionals moeten hun beroep op een gezonde manier uit kunnen oefenen, zowel fysiek als mentaal. Hierbij hoort een marktconforme beloning, gebaseerd op de grote professionele verantwoordelijkheid, de hoge werkdruk en de grote investeringen in deskundigheid.
- Huisdierverzekeringen mogelijk deel van de oplossing. De problematiek van de onvoorspelbare, hoge kosten waarvoor een eigenaar zich soms gesteld ziet, kan worden ondervangen door het afsluiten van een huisdierverzekering.
- Last but not least: ‘bezint eer ge begint’. Een gezelschapsdier brengt kosten met zich mee, waaronder kosten van diergeneeskundige zorg. De eigenaar is hiervoor verantwoordelijk. Sommige rassen/types krijgen bovendien vaker aandoeningen, wat ook in overweging moet worden genomen bij de aanschaf van een gezelschapsdier.