Terug

Ik word lid

Welkom bij de KNMvD! Wat fijn dat je lid wordt van dé beroepsorganisatie van en voor dierenartsen.

Heb je een vraag over het lidmaatschap? Neem dan contact met ons op via ledenadministratie@knmvd.nl.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het Starterslidmaatschap?
Het Starterslidmaatschap is speciaal voor net afgestudeerde dierenartsen. In de eerste twee jaar na afstuderen geldt een verlaagd tarief. Na deze periode wordt het lidmaatschap automatisch omgezet naar een regulier lidmaatschap. De actuele contributiebedragen staan in het formulier zelf.
Waarom is het lidmaatschap gebaseerd op inkomen?
De KNMvD zet zich in voor de belangen van dierenartsen, zoals op het gebied van wet- en regelgeving. Er is gekozen voor een contributiesysteem op basis van inkomenscategorieën. Hiermee geven we invulling aan waarden waar we als vereniging nadrukkelijk aan hechten: solidariteit en duurzame verbinding. Kortom, een solidair stelsel waarmee we de lasten van onze vereniging evenredig proberen te verdelen.
Wat houdt het lidmaatschap in en voor wie is het?
Iedereen die is afgestudeerd als dierenarts of studeert voor dierenarts kan lid worden van de KNMvD. Bij inschrijving word je automatisch lid van één cluster en vragen we je om direct een keuze te maken. Daarnaast kun je kosteloos extra clusters toevoegen aan je lidmaatschap.
Wat kost mijn lidmaatschap?
De kosten van je lidmaatschap hangen af van de inkomenscategorie waarin je valt. Uitzonderingen hierop zijn de lidmaatschappen voor studenten en senioren (gepensioneerde/rustende dierenartsen).
Moet ik mijn exacte inkomen doorgeven?
Nee, dat is niet nodig. We begrijpen dat inkomen een gevoelig onderwerp kan zijn. Daarom werken we met inkomenscategorieën in plaats van exacte inkomensgegevens. Je kiest zelf de categorie die op jouw situatie van toepassing is, en op basis daarvan wordt de contributie bepaald. We vertrouwen erop dat leden deze informatie naar waarheid invullen. Als er reden is om te vermoeden dat de opgave niet klopt, behouden we ons het recht voor om aanvullende vragen te stellen of een verklaring van juistheid van een accountant op te vragen.
Welk inkomen bepaalt de hoogte van mijn contributie?
Voor het contributiejaar wordt uitgegaan van je inkomen volgens de inkomstenbelasting van het voorgaande jaar. Dit bepaalt in welke inkomenscategorie je valt. Je geeft zelf door in welke categorie je valt. De KNMvD behoudt zich het recht voor om ter controle aanvullende gegevens op te vragen. Valt je huidige inkomen in een lagere inkomenscategorie? Dan kun je dit tot 1 december van het betreffende jaar doorgeven. We passen je categorie dan aan en crediteren eventueel te veel betaalde contributie.
Wordt het lidmaatschap gebaseerd op bruto- of netto-inkomen?
Je bruto jaarinkomen bepaalt in welke inkomenscategorie je valt. Dit omvat alle inkomsten die voortvloeien uit de uitoefening van het vak dierenarts. Ook (tijdelijke) uitkeringen worden meegerekend, mits deze verband houden met een aanstelling als dierenarts.
Ik weet mijn inkomen nog niet. Wat moet ik doen?
Maak in dat geval een schatting van je verwachte inkomen. Blijkt achteraf (tot een jaar later) dat je in een andere inkomenscategorie valt? Geef dit dan aan ons door, dan passen we de factuur aan.
Ik ben student, wat moet ik betalen?
Tot je afstudeerdatum geldt het speciale studententarief. De actuele tarieven zijn te vinden in het formulier op deze pagina.
Ik studeer binnenkort af. Moet ik contributie voor het hele jaar betalen?
Na je afstuderen kun je dit aan ons doorgeven. We delen je dan in de juiste inkomenscategorie in. De contributie wordt berekend op basis van het aantal resterende maanden van het lopende jaar, dus je betaalt alleen voor die periode.
Hoe zit het met de BTW-regelingen?
Voor ondernemers en zzp’ers is de KNMvD verplicht om de wettelijk vastgestelde BTW in rekening te brengen. Deze BTW is voor de meeste ondernemers aftrekbaar. Leden in loondienst vallen onder een vrijstelling van BTW-heffing, waardoor de factuur in dat geval zonder BTW wordt verstuurd.
Ik ben zzp’er, wat geldt er voor mij?
Ook voor zzp'ers is de contributie afhankelijk van het inkomen. Hierbij wordt uitgegaan van het inkomen in het jaar voorafgaand aan je lidmaatschap. Start je in het lopende jaar als zzp’er? Dan maak je een schatting van je verwachte inkomen. Blijkt achteraf (tot één jaar later) dat je in een andere inkomenscategorie valt, dan kun je dit doorgeven en passen wij de factuur aan.
Ik ga lopende het jaar met pensioen. Heeft dit gevolgen voor mijn contributie?
Ja, als je dit aan ons doorgeeft, beëindigen we het huidige lidmaatschap en zetten we dit per pensioendatum om naar een seniorenlidmaatschap. Eventueel te veel betaalde contributie wordt terugbetaald.
Kan ik mijn lidmaatschap tijdelijk stopzetten als ik naar het buitenland ga?
Nee, dit is niet mogelijk, maar ook niet nodig. Je kunt in het buitenland gewoon gebruik blijven maken van alle diensten en het ontvangen van het TvD.
Kan ik op elk moment lid worden? Moet ik dan voor het hele jaar betalen?
Ja, je kunt op elk moment lid worden. De contributie wordt berekend op basis van het aantal resterende maanden in het lopende jaar, dus je betaalt alleen voor de periode vanaf je inschrijving.
Hoe kan ik mijn lidmaatschap betalen?
Je kunt betalen via overschrijving na ontvangst van de factuur, of kiezen voor betaling via automatische incasso.
Moet ik mijn factuur in één keer betalen?
Je kunt de factuur in één keer voldoen of kiezen voor betaling in 2, 4 of 10 termijnen.
Waarom moet ik een eerste clusterkeuze maken?
Je eerste clusterkeuze is bepalend voor de zetelverdeling in de Raad van Afgevaardigden. Alleen deze keuze wordt meegerekend; extra gekozen clusters hebben hierop geen invloed.
Wat kost een clusterlidmaatschap?
Zowel je eerste clusterkeuze als extra clusterlidmaatschappen zijn gratis. We registreren deze lidmaatschappen zodat we je van relevante informatie kunnen voorzien.
Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?
Je kunt je lidmaatschap alleen schriftelijk opzeggen vóór 1 december van het lopende verenigingsjaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt je lidmaatschap opzeggen door een e-mail te sturen naar leden.adm@knmvd.nl.
Hoe worden mijn gegevens bewaard?
Je gegevens worden opgeslagen in een beveiligd en vertrouwelijk dossier binnen ons systeem. Alleen medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de leden- en financiële administratie hebben hier toegang toe. Daarnaast is ons systeem extra beveiligd met twee-factor-authenticatie.
Hoe lang worden mijn inkomensgegevens bewaard?
Wij bewaren je gegevens niet langer dan nodig is voor het doel waarvoor ze zijn verzameld. De bewaartermijn kan per situatie verschillen. Gegevens over je inkomenscategorie worden bewaard volgens de wettelijke termijn: financiële gegevens die gekoppeld zijn aan een factuur blijven 7 jaar bewaard.
Waarom staan de inkomenscategorieën niet op de antwoordkaart?
Je kunt je inkomenscategorie op verschillende manieren aan ons doorgeven. Onze voorkeur gaat uit naar het invullen van het digitale formulier. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om dit via een antwoordkaart te doen. Kies je voor de antwoordkaart, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het invullen en verzenden. Om je privacy te beschermen, hebben we de inkomenscategorieën hier niet cijfermatig gespecificeerd.
Waarom moet ik mijn gegevens digitaal aanleveren?
Ons e-mailverkeer is beveiligd met de nodige certificaten en een fysiek poststuk is voor ons onderweg niet traceerbaar.
Waarom vragen jullie deze gegevens?
We gebruiken je inkomenscategorie om de contributie te bepalen. Je diploma is nodig om te verifiëren dat je afgestudeerd dierenarts bent. Daarnaast registreren we je afstudeerdatum om aandacht aan je jubileum als dierenarts te schenken.