Paard positief getest op EIA

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft bij een paard antilichamen gevonden tegen equine infectieuze anemie (EIA). De ziekte werd in Nederland voor het laatst vastgesteld in 2017.

Het paard, dat voor export werd getest, bleek positief in zowel een ELISA- als een Coggins-test. Het dier staat al enkele jaren in Nederland en is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Europa. In het land van herkomst komt equine infectieuze anemie (EIA) voor. Het paard waarbij de ziekte is vastgesteld, vertoonde geen klinische verschijnselen maar is inmiddels geëuthanaseerd. Er is sectie verricht en aanvullend onderzoek loopt nog. De NVWA onderzoekt mogelijke verspreiding en heeft contactpaarden getest. Tot nu toe zijn geen nieuwe besmettingen gevonden. De paarden blijven tot na hertesting over 90 dagen in quarantaine.

Ziekte

Equine infectieuze anemie (EIA) wordt ook wel ‘moeraskoorts’ genoemd (niet te verwarren met moeraskoorts – malaria – bij mensen). EIA is geen zoönose. EIA is een persistente virusinfectie bij paarden die wordt veroorzaakt door een lentivirus, vergelijkbaar met HIV bij de mens en maedi/visna bij schapen. Besmette paarden blijven hun hele leven lang drager en vormen daarmee een bron van besmetting. Het virus wordt overgebracht door bloedzuigende insecten zoals dazen, of via besmette naalden en bloedproducten.

Export

Door de vastgestelde EIA-besmetting kunnen er beperkingen gelden voor de export van paarden, met name naar derde landen. De NVWA kan op dit moment voor Nederland geen EIA-vrij verklaring afgeven. Extra EIA-testen voorafgaand aan export kunnen mogelijk een oplossing bieden.

Meldingsplicht

EIA is volgens Europese wetgeving een D-E ziekte. Dat betekent dat de ziekte meldingsplichtig is en dat landen maatregelen moeten nemen om verspreiding te voorkomen. De overheid kan op basis van de Wet Dieren quarantaine en onderzoek bij contactpaarden verplicht stellen.

Meer informatie
Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen