Q-koorts besmetting op een melkschapenbedrijf in Brakel

Voor het eerst sinds 2016 is er weer een besmetting vastgesteld met Q-koorts. Het betreft een melkschapenbedrijf in Bakel, provincie Gelderland. Het nieuws is naar buiten gebracht door demissionair minister Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

De besmetting op het bedrijf in Brakel is aan het licht gekomen in de verplichte landelijke monitoring, waarbij op melkleverende schapen- en geitenbedrijven maandelijks onderzoek wordt gedaan in de tankmelk naar de aanwezigheid van Coxiella burnetii. De NVWA heeft direct opvolging gegeven aan deze bevinding en er zijn maatregelen genomen.

Niet gevaccineerd

Het besmette bedrijf is een melkschapenbedrijf met 83 volwassen dieren en op dit moment 45 aanwezige lammeren. Op het bedrijf zijn geen ziekteverschijnselen zoals abortus waargenomen. Er zijn 35 jonge, niet gevaccineerde ooien aanwezig. Van deze groep hebben 25 dieren afgelammerd en zijn daarmee melkgevend. Het is het meest waarschijnlijk dat in deze groep de dieren zitten die Q-koortsbacteriën uitscheiden, omdat na het aflammeren van deze niet gevaccineerde dieren het tankmelkonderzoek positief werd. De uitslagwaarde doet vermoeden dat het slechts om één of enkele dieren gaat.

Mogelijke risico’s andere bedrijven

Daarnaast zijn mogelijk niet gevaccineerde dieren afgevoerd naar andere (melk)schapenbedrijven. De aanwezige oudere ooien zijn wel allemaal gevaccineerd. Verder zijn op de locatie van dit bedrijf ook nog ruim 450 runderen (melkvee en zoogkoeien), enkele paarden en zeven honden aanwezig waarmee deels gefokt wordt.

Boete voor de boer

De NVWA is een onderzoek en handhavingstraject gestart op dit bedrijf. De houder zal een bestuurlijke boete worden opgelegd wanneer blijkt dat er overtredingen zijn begaan ten aanzien van de (vaccinatie)verplichtingen in het Besluit houders van dieren. Er vindt nog een verdere risico-analyse plaats. Zo voert de NVWA contact-onderzoek uit om in kaart te krijgen waar de andere niet gevaccineerde dieren naartoe zijn verplaatst. Een deel is naar de slacht afgevoerd, maar een deel ook naar andere bedrijven.

De minister sluit zijn brief af met de constatering dat deze casus laat zien dat het monitoringsprogramma goed functioneert, en benadrukt het belang van de vaccinatieverplichting en de verplichte tankmelkmonitoring.

Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan houdt de KNMvD leden uiteraard op de hoogte.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen