Tarievenonderzoek geeft genuanceerd beeld over kostenstijging, spoedzorg is aandachtspunt

Zijn de prijzen van de dierenarts meer gestegen dan het algehele prijspeil? Op die vraag heeft onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zich gebogen. De uitkomst is dat de tarieven wel degelijk meer zijn gestegen, maar dat deze stijging goed te verklaren is door onder andere een doorberekening van gestegen kosten én door toegenomen mogelijkheden van diergeneeskunde.

De spoedzorg is wat de KNMvD betreft een aandachtspunt, daar is soms een groot prijsverschil tussen dierenziekenhuizen en zelfstandige kleine praktijken. Dierenartspraktijken werken in een vrije markt en concurreren met elkaar op dienstverlening en prijs. Dit werkt goed voor planbare zorg waarbij eigenaren rond kunnen kijken naar een dierenarts die bij hen past. Als het gaat om dieren die met spoed zorg nodig hebben, hebben eigenaren minder tot geen keuze. In veel gevallen kunnen eigenaren niet terecht bij hun eigen dierenartspraktijk, maar zijn aangewezen op een dierenziekenhuis in de omgeving of een dienstkring.

Aan de slag met transparantie en spoedzorg

Hoewel het onderzoek een genuanceerd beeld geeft, neemt dit niet weg dat er maatschappelijke onrust is over dierenartskosten. Vooruitlopend op de publicatie van het onderzoek heeft de KNMvD samen Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD) en Vedias (beroepsvereniging paraveterinairen) veelvuldig contact gehad met het ministerie van LVVN en gesproken met staatssecretaris Rummenie (LVVN). Alle partijen onderschrijven dat een nieuwe beroepsorganisatie voor veterinair professionals (BOVP)l hard nodig is  om aan structurele oplossingen te werken. Omdat de oprichting daarvan nog wel even op zich laat wachten én de urgentie hoog is hebben de organisaties afgesproken om alvast aan de slag te gaan met twee onderwerpen: spoedzorg en transparantie. Het ministerie van LVVN stelt voor deze projecten een subsidie beschikbaar. Lees hier het gezamenlijke statement van KNMvD, CPD en Vedias. Het onderzoeksrapport van Ecorys staat los van een onlangs aangekondigd onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) , lees hier onze reactie op de aankondiging van dat onderzoek. Lees hieronder de uitgebreide analyse en reactie van de KNMvD op het rapport van Ecorys.

Webinar

Hoe hebben de tarieven van de dierenarts zich ontwikkeld in verhouding tot het algehele prijspeil. Daar deed onderzoeksbureau Ecorys in 2023 in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) onderzoek naar. De resultaten zullen veel dierenartsen niet verrassend. Want ja, de tarieven zijn de afgelopen jaren fors gestegen, maar deze stijging is goed te verklaren.
Dierenartsen (lid of niet-lid) die bijgepraat willen worden over het onderzoek, en het vervolg erop, kunnen zich aanmelden voor het webinar. Het webinar wordt niet opgenomen.

Praktische informatie

Datum: 9 april
Tijd: 19:30 uur tot +/- 20:30 uur
Waar: Online via Teams
Voor wie: alle dierenartsen
Kosten: gratis
Aanmelden: klik hier

Stijging tarieven dierenarts verklaarbaar door professionalisering, hogere kosten en toegenomen vraag.

In opdracht van het ministerie van LVVN heeft Ecorys onderzoek gedaan naar de prijsontwikkeling van de diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren sinds 1990. De conclusie is dat de tarieven van gezelschapsdierenartsen sindsdien tot 2,5 keer meer zijn gestegen dan het algemene prijspeil. Hoewel de tarieven aanvankelijk achterbleven is er sinds het nieuwe millennium een inhaalslag gemaakt. De laatste jaren gaan de tarieven redelijk gelijk op met de inflatie.

Toenemende vraag aan (complexe) zorg

KNMvD vindt het goed dat dit onderzoek is uitgevoerd om de politiek en samenleving meer inzicht te geven in hoe de tarieven in de diergeneeskunde zich de afgelopen dertig jaar hebben ontwikkeld. Dat de tarieven meer zijn gestegen dan de inflatie is goed te verklaren. Ecorys concludeert dat er meerdere redeneren zijn voor deze prijsontwikkeling. Door de professionalisering en ontwikkeling van de sector is er een sterke toename van diagnostiek- en behandelmogelijkheden. Hierdoor is het aanbod ook beter afgestemd op de veranderde positie van gezelschapsdieren in de maatschappij en de wensen van de diereigenaar. Zij verwachten de best mogelijke zorg voor hun huisdier, soms zonder besef dat de kostprijs daarvan hoger ligt.  Net als andere bedrijven verrekent de dierenartspraktijk de inkoop- en personeelskosten in de tarieven die de klant betaalt. Kostenstijgingen zoals een verhoging van het cao-loon of hogere inkoopprijzen op energie en diergeneesmiddelen dragen daarom ook bij aan de stijging van de tarieven. De KNMvD is van mening dat dierenartspraktijken nog kunnen werken aan betere transparantie over tarieven. Samen met CPD en Vedias gaan wij hier mee aan de slag.

Ketens

Tot slot heeft Ecorys niet aangetoond dat ketenvorming heeft geleid tot een sterkere stijging van tarieven. Wel liggen de prijzen voor de planbare zorg wel tussen de 6-10% hoger dan bij zelfstandige praktijken. Met name in de spoedzorg liggen de tarieven bij ketens vaak substantieel hoger, hetgeen gedeeltelijk te verklaren is doordat die in gespecialiseerde dierenziekenhuizen plaatsvindt. Er is door Ecorys niet onderzocht of er bij bepaalde praktijken of ketens gemiddeld meer behandelingen worden aangeboden dan bij anderen. Ook is er niet gekeken naar de ontwikkeling van de winstgevendheid van praktijken en ketens, de KNMvD verwacht dat de ACM dit nader gaat onderzoeken.

Spoedzorg

De KNMvD vindt het van groot belang dat diergeneeskundige zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Op dit moment is diergeneeskunde een vrije markt zonder prijsregulering. Voor planbare zorg werkt deze markt voldoende. Diereigenaren kunnen voor reguliere behandelingen zelf een dierenarts kiezen die bij hen past. In de spoedzorg is dit meestal niet het geval en zijn huisdiereigenaren aangewezen op een dienstregeling. Niet in alle gevallen functioneert dit goed, ketens en zelfstandige praktijken zullen op een andere manier moeten gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat vooral de 1e lijns spoedzorg overal beschikbaar blijft. Daarbij kan het nodig zijn om normen te stellen waaraan een dienstregeling moet voldoen. Voor dergelijke zelfregulering is een sterke beroepsorganisatie nodig met voldoende mandaat en middelen. Zie daarvoor ook het door de sector opgestelde visiedocument. De KNMvD gaat samen met CPD en Vedias uitwerken hoe we spoedzorg beter kunnen organiseren.

Professionele standaarden

De ontwikkeling in de diergeneeskunde maakt dat de diagnostiek- en behandelingsmogelijkheden inmiddels vergelijkbaar zijn met de humane zorg. Dit leidt binnen de beroepsgroep ook tot ethische vragen. Moet alles wat technisch mogelijk is ook altijd worden ingezet? Naast de kosten van een behandeling is het ook de vraag of deze zorg ook altijd in het belang van het dier zelf is. KNMvD denkt dat door de beroepsgroep opgestelde standaarden kunnen helpen om te verduidelijken wat minimaal noodzakelijke zorg is. Met een behandelplan kan een dierenarts maatwerk leveren en samen met de eigenaar bepalen welke zorg het best past bij de situatie. Hierbij is goede communicatie en transparantie over de kosten essentieel. De KNMvD gaat samen met CPD en Vedias verkennen op welke manier dergelijke professionele standaarden daarbij kunnen helpen.

Zorgplicht

Tenslotte pleit de KNMvD voor verantwoord eigenaarschap. Het hebben van een huisdier brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Mensen die een huisdier willen aanschaffen moeten zich realiseren dat de kosten van diergeneeskundige zorg aanzienlijk kunnen zijn en dat deze afhankelijk van het diersoort en diergrootte ook hoger kunnen liggen. De zorgplicht van huisdiereigenaren maakt dat ze zelf verantwoordelijk zijn om manieren te vinden om deze kosten te kunnen dragen, bijvoorbeeld via een verzekering of spaarplan.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen