Werken in Nederland als dierenarts van buiten de EU?

Extra handen in de praktijk zijn zeer welkom, maar niet altijd makkelijk te vinden. Steeds vaker wordt er verder gekeken dan de lands- en zelfs de EU-grenzen. Een dierenarts van buiten de EU mag echter niet zomaar aan de slag in Nederland.  Wat moet er gebeuren om dit mogelijk te maken?

Elke dierenarts die in Nederland wil praktiseren moet geregistreerd staan in het Diergeneeskunderegister. Voordat registratie van een dierenarts met een diploma uit een land buiten de EU kan plaatsvinden, moet eerst beoordeeld worden of de kennis en vaardigheden voldoende gelijkwaardig zijn aan die van dierenartsen met een in Nederland behaald diploma. Dit doet de Commissie Buitenlands Gediplomeerde Diergeneeskundigen (CBGD). Het CBGD vormt een oordeel op basis van de opleiding, eventuele werkervaring en aanvullende opleidingen.

Als het oordeel van het CBGD positief is wordt de dierenarts ingeschreven in het Diergeneeskunderegister en kan hij/zij meteen aan de slag. Als het oordeel van het CBGD ‘voorgenomen negatief’ is zijn er verschillende mogelijkheden. Wanneer de opleiding gelijkwaardig is bevonden aan het niveau van de Nederlands bacheloropleiding kan de dierenarts in aanmerking komen voor het doen van een KVD-toets. Met de uitslag van deze Kennis- en Vaardighedentoets Diergeneeskundigen wordt de aanvraag opnieuw beoordeeld door het CBGD. Afhankelijk van de uitslag van de toets kan het CBGD weer diverse besluiten nemen. Of de aanvrager mag alsnog meteen aan de slag, óf de aanvrager zal eerst de volledige Nederlandse opleiding moeten gaan doen. Een derde optie is dat een aanvullende opleiding voldoende is. Zo’n ‘traject op maat’ (maximaal 1 jaar) wordt aangeboden door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Uitgebreide informatie over het registreren van een buitenlands dierenartsdiploma is te vinden op de website van het Diergeneeskunderegister.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen